Bonsaipuu

keskiviikko 28. tammikuuta 2015


Mistä on tämä keskiviikko tehty? Suurimmaksi osaksi bonsaipuun ihmettelystä. :)

Japanilainen bonsaipuu on mystisellä tavallaan aina kiehtonut ja salainen haave onkin ollut sellaista joskus yrittää omassa kodissa kasvattaa. Sellainen sittenpä sattui tarttumaan tässä eräältä kauppareissulta vihdoinkin mukaan, tosin pienen arvelluksen siivittämänä että a) saako sen pysymään hengissä b) onko sen hoitaminen oikeasti niin vaikeaa ja monimutkaista kuin luulen sen olevan.

Pieni opaskirjanen päätyi heti iltalukemiseksi ja ainakin sen perusteella puun hoitaminen olisi tarkasti ohjeita noudattamalla yllättävänkin helppo nakki. Oolrait, ei siis huolta! :)






BONSAIN HOITO-OHJEITA


- Sijoita valoisaan paikkaan, ei kuitenkaan suoraan auringonvaloon. Älä laita puuta myöskään lämpöpatterin yläpuolelle tai vetoisaan paikkaan.

- Bonsai saattaa tiputtaa osan lehdistään ostamisen jälkeen, johtuen ympäristönvaihdoksesta. Muita syitä lehtien tippumiseen on usein liiallinen veto tai liian vähäinen valon määrä. Bonsai joka tapauksessa virkoaa kun kastelua vähennetään reilusti, sillä lehdetön puu haihduttaa vettä huomattavasti vähemmän.

- Kastele kohtuudella, keväisin ja kesäisin esimerkiksi noin kaksi kertaa viikossa, talvella harvemmin. Pidä multa kosteana, mutta älä kastele liikaa! Pienet bonsaipuut voidaan kastella upottamalla kasvi sisäruukkuineen veteen. Kun ilmakuplia ei enää nouse veden pinnalle, nosta ruukku ylös ja anna ylimääräisen veden valua pois. Tyhjennä aluslautanen muutaman tunnin kuluttua. Jos kasvia ei ole mahdollista kastella upottamalla, kastele se kaatamalla vettä aluslautaselle.

HUOM! Liikakastelu on yksi yleisimmistä bonsaipuiden kuolinsyistä, joten ole maltillinen vesikannusi kanssa!

- Suihkuta / sumuta puuta päivittäin.

- Jotta bonsaipuun muoto säilyisi, sitä pitää leikata. Älä kuitenkaan leikkaa kerralla liikaa. Liian raju oksien leikkaaminen voi olla bonsaille kohtalokasta. Paras aika versojen leikkaamiseen on kevät tai kesä.

Japanilaisessa perinteessä bonsain muotoilu ja leikkaus on tarkkaa. Länsimainen käytäntö on kuitenkin usein "katsojan silmissä", eli jos puu näyttää omistajastaan hyvältä, se riittää. Tarkempia ohjeita bonsain leikkaamiseen löydät mm. täältä.

- Kasvi täytyy istuttaa suurempaan ruukkuun, kun juuret alkavat nostaa kasvia ulos ruukusta. Käytä hieman karkeajakoisempaa multaa, jotta kasvin juuret saavat happea.

- Voit lannoittaa bonsaita joka toisella kastelukerralla keväisin ja kesäisin. Bonsaipuut ovat herkkiä, joten käytä puolet suositellusta lannoitemäärästä. Talviaikaan lannoitusta tarvitaan harvemmin.






Aika siis näyttää miten käy tämän jo mahdollisesti tuhoon tuomitun projektin... :) Tällä hetkellä puu näyttäisi tiputtelevan lehtisiä melko ripeään tahtiin, kukapa olisikaan arvannut, mutta niinhän se oppaan mukaan saattaakin alkuun tehdä. Jännä juttu miten tuo pieni erikoinen puu saa aikaan yllättävänkin suurta hoivaviettiä... Lopputuloksena on toivottavasti kuitenkin pitkäaikainen kaunis bonsaipuu. :)



LÖYTYYKÖ JOLTAKIN SATTUMOISIN KOKEMUKSIA BONSAISTA? :)



2 kommenttia:

  1. Itselläni on ollut bonsai-puita useaan otteeseen. Maltillinen kastelu on ollut ainakin avain niiden kukoistukseen mutta kovin arvaamattomia ovat olleet siitä huolimatta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti vinkistä! Oon yrittänyt olla maltillinen kastelun suhteen ja nyt näyttää ainakin hyvältä :) Toivotaan, että bonsai kukoistaa jatkossakin, meillä molemmilla!

      Poista

Proudly designed by Mlekoshi playground